Viața este plină de alegeri și când vine vorba de a alege partenerul am vrea sa știm cu exactitate ca el/ea este persoana potrivita. Dar cine știe ce înseamnă persoana potrivita pentru tine?
Dacă ești o persoana socială și ai fost expus suficient diversității de caracter al sexului opus, înseamnă ca începi să-ți formezi o idee. In timp ce tu vorbești cu un amic sau o colega remarci diverse lucruri care iți plac, te atrag sau admiri la persoana respectiva. Toate aceste mici descoperiri sunt indicii în conturarea partenerului potrivit. Îmi place sa zic “potrivit”, ci nu ideal, pentru ca acest ideal nu exista, deci nu pe el trebuie sa-l căutam, ci potrivirea. Deseori întâlnim persoane care ne plac noua și numai noua, motiv pentru care nu le putem numi ideale, dar cu siguranță le putem numi potrivite.
Aceste mici indicii pe care le primim în interacțiunea cu străinii, personaje reale sau fictive din cărți și filme spun ceva despre caracterul nostru și sunt stocate în subconștient. Ele sunt date uitării la un moment dat, dar subconștientul le adună bucată cu bucată, și cu cat te expui mai mult și socializezi mai mult, cu atât iți hrănești subconștientul cu informație utilă.
Te întrebi “ar trebui sa le notez”?
Nu, pentru ca rezultatul este ca în subconștientul tău se afla răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă persoana potrivită?” și accesul la toată această informație se manifestă prin intuiție.
De multe ori te-ai întâlnit cu situația în care, deși îți plăcea o persoană din multe puncte de vedere, ceva din tine iți spunea că „nu este omul potrivit”. Dacă ești o persoană rațională care folosește predominant emisfera stângă a creierului acest sentiment te face să ai rețineri, să nu te implici 100% și să „dezvolți” probleme de angajament (commitment issues). Dacă ești o persoană emoțională care utilizează predominant emisfera dreaptă a creierului, atunci poți să te arunci cu capul înainte și să ignori intuiția îndrăgostindu-te de persoana nepotrivită, urmând ca ulterior să trăiești într-o relație potențial toxica.
După cum probabil ai intuit, exista posibilitatea ca potrivirea sa nu fie bilaterala, ci unilaterala. Intuiția ta spune “da” iar a ei/lui spune “nu”. Nu este o dramă și nu trebuie să forțezi, căci dacă ignori vocea interioară și relația se realizează totuși, tu vei avea de suferit.
Dar să ne întoarcem la problemele de angajament care sunt atribuite caracterului persoanei sau „timeing-ului”; parțial adevărat. Dacă momentul poate fi cauza, problemele de angajament nu sunt o trăsătură de caracter. Este doar îndoiala sau nepotrivirea conștientă a persoanei raționale. Ceea ce rămâne valabil când cunoști o persoana care are probleme de angajament, este ca nu ți se potrivește, dar nu datorită problemei lui/ei de angajament, ci datorita imposibilității lui/ei de a exprima de ce nu ești persoana potrivită și a acționa în consecință.
Dacă problemele de angajament sunt datorate nepotrivirii conștiente, pierderea va fi a lui/ei când va realiza că alegerea a fost subiectivă.
Ce se întâmplă de cele mai multe ori este că noi facem alegeri raționale sau emoționale și tindem să ignoram intuiția. Ce trebuie să știm este că atunci când alegem conștient, suntem subiectivi. Subiectivismul conștientului vine din traume ale relațiilor eșuate, orgoliu, vanitate, superficialitate și ceea ce credem că știm despre noi ca fiind potrivit; o lista de atribute care parțial poate corespunde cu ceea ce subconștientul știe dar nu în totalitate corecta. Renunță la liste și „pro’s and con’s”.
Chiar și așa pentru ca intuiția să meargă trebuie să îți iei timp să cunoști persoana. Trei poze și o conversație nu te pot ajuta să-ți faci o idee despre cel din „fața ta”. Dacă te-ai decis din atât, cel mai probabil este constituentul subiectiv care a ales pentru tine.
Dacă te-ai gândit să o numești “chimie” te-ai grăbit, căci chimia este un cu totul alt subiect și poate să apară când subconștientul spune “da, dar nu neapărat” și este dată de abilitatea partenerului de flirta și dorința ta de a răspunde. Așa că, dacă te ghidezi doar după chimie și îți ignori intuiția, este posibil sa ratezi ocazia de a fi fericit/ă cu persoana potrivită. Pentru că se poate întâmpla sa nu simți fluturi în stomac și fiori pe șira spinării, și totuși, aprofundând relația, sa constați că descoperi la celălalt trăsături de personalitate care nu numai ca îți sunt pe plac, dar îți și oferă starea de bine și confortul unei relații armonioase.
Lasă un răspuns